Залила антуріум — врятувала антуріум. Здається, логіка кульгає, але це не так. Пояснюю
У мене два антуріума будинку. Шоколадний і яскраво-червоний.
І обидва опинилися в небезпеці в світлі нашого майбутнього відпустки. Два з половиною тижні антуриуму без поливу не витримати. Ну ніяк.
Варіанти типу пролити і залишити – теж не годяться, оскільки в першому наближенні вони означають “перелити і засушити”. Послідовно. Нічим хорошим це закінчитися не може. І тому я придумала тимчасове рішення для обох – гнотовий полив.
Гнотовий полив для антуріума на постійній основі? Ні! Тільки на тимчасовій
Відразу скажу, що на постійній основі антуріуми так вирощувати, я вважаю, не можна. Вони не перенесуть постійно вологого грунту. Не уникнути загнивання коренів. А от пару-трійку тижнів – легко.
Це червоний. Яким займалася сьогодні. В активному зростанні. Нові листи один за іншим з’являються.
Як це влаштовано? Дуже складно? Ні! Елементарно
Принцип реально дуже простий: горщик, ємність з добривом під ним і з’єднує їх гніт-шнурок, по якому вода піднімається і змочує грунт. Антуріум п’є стільки і коли йому потрібно.
А такі коріння вимагають, вимагають, вимагають. Це я витягла з горщика перед тим, як посадити в гнотовий грунт. Пораділа за стан рослини в черговий раз. Отже, усі ми з ним робимо правильно.
Шоколадний антуріум я перевела на такий варіант поливу відразу ж після покупки, тиждень тому. І він просто шикарно виглядає, треба сказати. А червоний, який купувала і пересаджувала в квітні, гнотом ощасливила тільки сьогодні.
Ось в якому вигляді він у мене залишається на час нашого від’їзду. Гадаю, йому сподобається.
Якщо Ви хочете залишити свої квіти на кілька тижнів, без поливу, гнотовий полив просто відмінний тимчасовий варіант. Повертаєтеся – гніт висмикуєте – і вуаля.
Що важливо врахувати при перекладі рослини на гнотовий полив? Всього 2 моменти
- У воді під горщиком повинна бути не просто вода, а слабенький розчин добрива, оскільки грунт для такого варіанту поливу не містить поживних речовин.
- В грунт для фитильного поливу необхідно додавати таку штуку як споробактерин, який не допустить гниття коренів в умовах постійно перезволоженого грунту. Знайти його в квіткових магазинах не проблема. А ще є готовий “гнотовий” грунт.
Якщо горщик для червоного я купувала в Стрічці готовий, то ось шоколадному майструвала систему для поливу сама. Горщик, в якому був, синтетичний шнурок і глечик відповідного діаметру. Нічого складного.
Ну і робіть шнурок достовірніше, якщо плануєте залишити надовго. Щоб при зниженні рівня води під горщиком гніт все одно залишався постійно добре змоченим і міг її проводити.