Город та сад

Черешня: літній делікатес з малою кількістю калорій та різноманітними корисними властивостями

Один з ознак літа – на ринку з’явилася черешня. Її сезон ще попереду, але вже можна іноді побалувати себе соковитим річним смаком . До того ж ця ягода не зашкодить фігурі – в 100 грамах черешні всього 50-56 ккал.

Крім солодощі, у черешні багато інших достоїнств. У споживнагляді розповіли, що вона:

  • містять менше кислот, ніж вишня, тому потроху її можна їсти навіть страждають печією;
  • у ній багато вітаміну С, в 100 грамах близько 20% нашої добової потреби;
  • допомагає зміцнити імунітет завдяки магнію, марганцю, заліза, міді, калію та кальцію у складі;
  • покращує якість крові і допомагає впоратися з анемією;
  • корисна для зору.

«Незалежно від виду в ягодах є бета-каротин, з якого в організмі виробляється вітамін А. Він, в свою чергу, благотворно впливає на органи зору. Поширена думка, що чорниця – найкорисніша для очей ягода, і не тільки з-за бета-каротину: в ній велика кількість поліфенольних сполук. Але ви здивуєтеся, коли дізнаєтеся, що бета-каротину в черешні в 20 разів більше», – фахівці споживнагляду.

Ще причини є сезонні ягоди Це природний джерело енергії

Майже у всіх ягодах багато природних цукрів, тому вони швидко заповнюють енергетичні витрати організму.

Корисні для пам’яті

Таким дією ягоди володіють завдяки антоцианам – природним антиоксидантам, які стимулюють роботу мозку в будь-якому віці.

Покращують травлення

Будь ягодах багато харчових волокон, в тому числі і розчинних. А це їжа для мікробіоти кишечника.

Кому протипоказана черешня

За словами експертів наглядового відомства, не варто захоплюватися черешнею людям, страждаючим цукровим діабетом, алергією, гастритом з підвищеною кислотністю, особливо в період загострення.

Здоровим людям рекомендується з’їдати за один прийом не більше 300-400 грамів ягід. Велика порція може викликати діарею.

Вся справа в шкірці

За черешнею підуть інші ягоди, фрукти і овочі. Багато хто з них ми звикли чистити – наприклад, знімаємо шкірку з баклажанів перед готуванням або зрізаємо шкірку огірків, чистимо яблука і груші. Але деякі овочі й фрукти особливо корисні, якщо є їх цілком з шкіркою.

Персики

Ці фрукти треба їсти тим, хто мріє схуднути, бо саме персики містять хлорогенову кислоту – один з найважливіших природних антиоксидантів. Він запобігає збільшення ваги, знижує резистентність до інсуліну та накопичення жиру в печінці. Згідно з останніми дослідженнями, пише ProNews, якщо знімати шкірку, то ви отримаєте мало не в два рази менше цього корисного антиоксиданту.

Зливу

Цей фрукт дуже корисний для роботи кишечника через вміст клітковини, а також володіє антиоксидантними властивостями і багатий вітаміном С, який зменшує неконтрольоване дію вільних радикалів, покращуючи здоров’я клітин.

Зливу також сприяє виведенню солей важких металів, надає послаблювальну дію. І саме в її шкірці містяться корисні антоціани, рослинні пігменти. А ще зливу – знахідка для гіпертоніків, вона знижує холестерин і тиск.

Баклажан

М’якоть баклажана містить 92% води, а всі його живильні речовини – клітковина, флавоноїди і магній – знаходяться саме в шкірці. Баклажан фіолетового кольору саме тому, що в шкірці міститься велика кількість антоціанів. Вони знижують рівень холестерину, працюють як антисептики і перешкоджають розвитку запалення в організмі.

– Один з найвідоміших антоціанів – насунін. Його найбільше в шкірці баклажана, тому їх не варто чистити перед готуванням. Насунін захищає організм від окисного стресу і пошкодження клітин, – розповіла «Доктор Пітеру» лікар, провідний експерт Центру молекулярної діагностики CMD ЦНДІ епідеміології споживнагляду Катерина Антипова.

До речі, коли ви вибираєте баклажан на ринку або в магазині, зверніть увагу на його шкірку. Якщо на ній є зморшки, це говорить про те, що овоч старий і буде сильно гірчити.