Город та сад

Полуниця без цих підживлень обійдеться – вони не потрібні, врожайність не підвищать. А деякі знижують кількість ягід, роблять плоди кислими

Чому ми неправильно полуницю удобрюємо. Всупереч “корисних” порад і згідно з рекомендаціями агрономів: чому не варто підгодовувати полуницю. У кращому разі ці добрива не принесуть користь, в гіршому – стануть дуже корисними: знижують урожайність, цукристість плодів, погіршують смак.

Бор

Несподівано і навіть звучить блюзнірством: кожен садівник знає, що без підгодівлі бору і врожаю не буде. І всі ми знаємо, що бор важливий і для кореневої системи, і учасник білкового, вуглеводного обміну, учасник транспорту цукрів та ін.

Вважається, що він підсилює цвітіння, кількість зав’язі, впливає на кількість і розмір плодів. На жаль, це не так. Так, при нестачі бору можливо убоге цвітіння, мала кількість зав’язі, зниження врожайності.

Але – при компенсації нестачі кількість квіток, зав’язі, плодів – не збільшиться. Просто буде в межах норми. І при “звичайному” цвітінні теж. Кількість зав’язі залежить від сорту. Я не про це. Бор є в грунті. Незважаючи на те, що не всі ґрунти добре забезпечені – потреба у борі покривається.

Де можливий дефіцит.

  • На легких піщаних грунтах – до 80% вимивається;
  • При надлишку азоту, калію в ґрунтах.
  • Посушливі регіони і перезволожений ґрунт, регіони з рясними опадами;
  • надмірне вапнування грунту.
  • Можливий дефіцит на карбонатних, лужних, дерново-подзолистом грунті, червоноземах, при цьому каштанові і світло-каштанові грунти, чорнозем, солончак і солнци – багаті.

При цьому потреба у борі для овочевих, ягідних культур (комі т. н. борофильних, відчувають високу потреба – буряк, кукурудза, соняшник) – порядку 0. 7-0. 8 мг/кг.

При цьому: на чорноземі – вміст бору 0. 4-1. 8 мг/кг ґрунту, на бідних бором дерново-підзолистих – 0. 1-0. 6 мг/гк. І це без внесення органіки, золи.

А це означає, що бор є в грунті, і рослинам його достатньо. А бор буває зайвим. Це токсичний елемент, і надлишок точно так не корисний рослинам.

І що цікаво, надлишок бору виглядає майже так, як і недолік.

У полуниці “парусят” листя, формуються деформовані квітки, грубі жорсткі стебла. В цілому зростання пригнічується, лист жовтіє. У пошуках інформації в інтернеті виявила вивчення такого питання, як боротьба з надлишком бору в грунті

І є думка агрономів, що бора-то насправді в грунті достатньо.

Головне, щоб його використовували рослини – а невикористання це вже наша провина: низький рівень агротехніки, експерименти з підгодівлею. Ось тому я полуницю бором не підживлюю. Органіка вноситься регулярно, грунт лужний, але. От якось справляється полуниця без борних підживлень.

До речі. Максимально допустима норма при вираженому дефіциті – 3-5 г/10 л води.

А краще внесення планової підживлення достатньо 1-2 г/10 л. Бо як зміст більше 25-30 мг/м – вже токсична і не корисно рослинам, нам.

  • А ще – не потрібно обприскувати бором під час цвітіння: можна попалити квітки. Краще вже під корінь підгодувати. І не борною кислотою – а готовим добривом на свій вибір, несучим бор.

І – до цвітіння, а краще з осені. Бор схильний вимиватися, так – але зате він стане компонентом ґрунтового розчину і буде доступний коріння. Це мікроелемент, що рахунок повинен йти в міліграмах – але не в грамах, а тим більше не в чайних ложках. І не в їдальнях. А скільки вноситься при підгодівлі бором – якщо його чайними ложками вносити? Тому і не вношу: щоб не думати, від чого лист жовтіє, ягід мало.

Марганцівка

Полуниця любить марганець – більше, ніж бор, напевно: потреба до марганцю відносно висока. І до калію. Але це не означає, що її потрібно і можна підгодовувати марганцівкою. Перманганат калію – це зовсім не те, що полуниці потрібно. Водний його розчин не несе доступних коріння марганцю в грунті елемент приймає недоступну фіксовану форму.

Хіміки розповіли б багато про ступінь окиснення та інших премудростях. Мудрувати не буду: це думка агрономів, і автор довіряє науці. Для заповнення передбачуваного дефіциту є мікродобрива. А якщо дуже хочеться – сірчанокислий марганець. І про норми внесення. Норма внесення марганцю сірчанокислого – 1-2 г/м2.

Але ніяк не чайна ложка на літр води, на 5-10 л – як часто пропонують для підгодівлі марганцівкою. Крім того, марганцівка може завдати опік коріння – недарма її використовують для пророщування: кисле середовище розчиняє інгібітори росту насіння, вони вимиваються. Точно так не корисні обприскування по листу, особливо під час цвітіння: квіток шкода.

До речі. Марганцівку використовують і для боротьби з “поганими” бактеріями, грибами і навіть з хворобами. На жаль, ніхто не бачив полуничного куща, одужав від бурої плямистості після обприскування марганцівкою. Або від сірої гнилі. Або ніхто не вигнав мурах з ділянки. Але. Є ґрунтові бактерії, які чутливі до подібних втручань у їх життя. Кисла недружня середовище може їм завадити – а це вже серйозно. І – про логіку: якщо ми вважаємо, що марганцівка погубить “погані” бактерії – чому нам не шкода “хороших”.

Йод

Ще один токсичний елемент, чомусь обраний в союзники у боротьбі з низькою врожайністю, хворобами і шкідниками. На жаль, йод токсичний, йод накопичується, дефіцит йоду ніхто в очі не бачив.

Єдине виправдане застосування бору в “домашніх” підживлення – обприскування полуниці, огірків від борошнистої роси та інших культур від грибкових хвороб. Одного разу здивувалася, але ефективність обприскування молоком, сироваткою науково доведена. Метод використовується не тільки у нас як домашній – в країнах Європи у великих господарствах. Ні, уражені рослини не вилікує молоко – але поширення грибкових хвороб зупиняє: вся справа в молочному білку. Так от – на 10 л розведеною з водою сироватки, молока – додається 1-2 краплі йоду.