Город

Редис: посадка і догляд у відкритому грунті

Після довгої, затяжної зими організм людини потребує вітамінів. Редис відноситься до раннього овочу, який заповнює дефіцит вітамінів, поки інші рослини знаходяться на етапі розсади. Незважаючи на те, що редис відрізняється простотою вирощування, певні правила агротехніки необхідно дотримуватися.

Оптимальні терміни для посадки редиски

Овоч відноситься до скоростиглих культур, він здатний витримати холод і навіть не великі до -5С нічні заморозки. Тому висаджувати його можна, як тільки настав весняне тепло. Збирати урожай можна уже через місяць після появи перших сходів.

Підготовка грунту

Соковитий і корисний урожай вийде, якщо висаджувати насіння редиски в рихлі, супіщані з низькою кислотністю грунту.

Перед посадкою грунт добре перекопують, розпушують і розрівнюють граблями. При перекопуванні вносять органічні і мінеральні добрива. Важливо знати, що добрива містять азот і калій безпосередньо перед посадкою не вносять.

Кращими попередниками для редиски вважаються томат, картопля, огірки.

Підготовка насіння

Посадковий матеріал краще купувати в спеціалізованому магазині. Насіння витримати у вологому м’якої тканини близько доби. Для захисту від шкідників перед сівбою на 20 хвилин замочити в гарячій воді. Після чого остудити, обробити стимулятором росту і висушити.

Технологія посіву

Для того, щоб грамотно зробити посів редиски у відкритий грунт, необхідно виконати ряд основних маніпуляцій:

1. Підготовлену ділянку розрівняти, сформувати борозенки глибиною 1 см, зберігаючи відстань між ними не менше 10 див.

2. Борозенки пролити гарячою водою. Висівати насіння на відстані не менше 5 см. При частому посіві сіянці необхідно проріджувати, що може пошкодити кореневу частину овоча.

3. Сіянці присипати грунтом і утрамбувати долонями.

4. Борозни полити теплою водою і посипати деревною золою.

У холодну погоду грядку потрібно накрити поліетиленовою плівкою. При плюсовій температурі сходи з’являться на 3 – 4 день.

Висаджування редиски в яєчні осередку

Для зручності вирощування, багато городники використовують яєчні комірки, що виключає процес проріджування.

1. Грунт перекопують і розрівнюють граблями.

2. У клітинок обрізати дно і укласти їх в грунт обрізаної стороною вниз. Кожну клітинку наповнити грунтом і викласти по одному насіння.

3. Посіви засипати ґрунтом і добре полити водою.

При такій технології посадки сіянці сходять так само активно, як і при звичайному посіві. Тільки рослині не потрібно пікіровка, і плоди будуть рівними і акуратними.