“Почали гнити кабачки”: проводжу 3 термінові заходи і забуваю про гнилі до кінця плодоношення (не встигнете, згниє весь кущ)
Про цю проблему я знаю не з чуток, так як стикалася з нею на власному досвіді. Діло було так! У позаминулому році з-за тривалих дощів у мене почали гнити кабачки. Я довго не могла зайти в город і “прогавила” перші ознаки гнилі. На кожному кущеві з’явилося по 3-4 гнилих кабачка (це багато).
В той момент я подумала, що все – врожаю не буде і я не закрию свої улюблені зимові заготовки. Потім я взяла себе в руки і почала вживати заходів з порятунку врожаю. І у мене все вийшло! Тепер я точно можу сказати, що конкретно потрібно робити, щоб вирішити цю проблему.
Ділюся покрокової інструкцією щодо запобігання гнилі на кабачках, що робила і в якій послідовності.
Чому гниють кабачки: причини
Перша і основна причина загнивання кабачків – перезволоження. Так, ця культура любить вологу. Але терпіти не може, коли ґрунт перетворюється в болото. Особливо це стосується дощових періодів: рясні опади і додатковий полив від городника може призвести до повільної загибелі рослини. Тому в такі періоди необхідно ретельно перевіряти грунт, часто рихлити і робити захист куща від зайвої вологи.
Густа посадка. При висаджуванні даної культури дуже важливо витримувати відстань між кущами. По-перше, в тісноті кабачки будуть гірше розвиватися. По-друге, листя сусідніх кущів будуть затінювати один одного. Отже, грунт не буде встигати просихати через брак сонячного світла і поганого провітрювання, а це вірна ознака гнилі.
Ще однією досить популярною причиною гниття кабачків є велика кількість азоту в грунті. При надлишку цього живильного речовини листя ростуть занадто швидко, знижуючи циркуляцію повітря і сонячного світла. В результаті плід підгниває.
Ну і остання причина – це наявність старих листків і бутонів. По мірі росту і розвитку куща, нижні листя поступово жовтіють і в’януть. Те ж саме відбувається і з деякими квітками: вони розпускаються і потім в’януть.
Якщо вчасно не видалити відмерлі листя і квітки з землі і куща, то на них почнуть з’являтися спори грибків. Ці суперечки можуть поширитися на плоди та зав’язі, що призведе до повільного загнивання кабачка. Щоб цього не сталося, важливо видаляти відмерлі листя і квітки.
Покрокова інструкцією щодо запобігання гнилі на кабачках
Перше
Видаліть гнилі кабачки. Ця процедура дозволить мінімізувати передачу гнилі інших плодах і завязям.
Наступна наша задача – не дати грибку поширитися. Для цього кабачки необхідно обприскати “Фитоспорином”. Гниль перестане поширюватися, і почнуть розвиватися здорові зав’язі.
Друге
Видаліть листя, загущають кущ. Як я вже говорила: густі посадки перешкоджають нормальній циркуляції повітря і надходження достатньої кількості сонячних променів. Тому зрізати загущають листя просто необхідно. А ось листя стикаються з землею необхідно зрізати не чекаючи гниття, щоб не провокувати розвиток грибкових інфекцій.
Третє
Замульчуйте грунт. Це необхідно робити з кількох причин. По-перше, мульчування покращує структуру грунту, зберігає вологу і рятує від пересушування в жарку погоду. По-друге, вона рятує нижні листя і плоди від контактів з вологим грунтом. Тобто зменшує імовірність появи гнилі під впливом високої вологості.
Ось це і є ті самі термінові заходи, які я застосовую, коли бачу ознаки гнилі. Дотримуйтесь моїх порад, і ви 100% врятуєте кабачки від гнилі.